Vaaland Dampbakeri

Deilige boller og brød i 112 år

Hva skal det være?: Siri Nuland, Carla Arrigo og Live Søyland ønsker velkommen i utsalget til Vaaland Dampbakeri i Muségata.

VÅLAND: Du skjønner at bedriften er ­gammel når navnet inneholder ordet «damp». ­­For Vaaland (med to a-er!) Damp­bakeri har vært en del av Våland og byen stolthet i generasjoner. Hvem i årenes løp har ikke fått seg en deilig nybakt skolebolle nettopp her?

PÅ MENYEN: Dn lille caféen har en variert og fristende meny.

La oss like godt ta dette med damp først som siste. Før dampbakeriene kom ble varmen til ovnene fyrt med ved eller kull. Et dampbakeri derimot er drevet av en dampmaskin. Dette gav bakingen jevn og god varme. Noen steder ble dampmaskinen også brukt til maskineri for elting av deig, som tidligere ble gjort med håndkraft.

GAMLE BOLLER: I generasjoner har duften av nybakt kommet fra bakeriet.

Annonse i SA
Historien til Vaaland Dampbakeri begynte året før første verdenskrig. I 1913 rykket Herr Knutsen inn en annonse i Stavanger Aftenblad. Han hadde installert en bakerovn i sitt hjem i Muségata 46. Etter kort fikk Lars Gregorius Sønneland overta, og bakeriet ble utvidet. Da han døde i 1955, fortsatte konen Martha og sønnen Lars Magne driften.

Større enn du tror
Bedriften er i dag langt større enn de forholdsvis beskjedne lokalene i Muségata kan tyde på. Vaaland Dampbakeri og Conditori har i dag fire utsalg. Hovedbasen er fortsatt på Våland, med de har filialer i Østervåg, Tvedt Senteret og i Hillevåg og over 30 ansatte fra flere nasjoner.

I tillegg til butikker og caféer har de og også leveranser til kantiner, hoteller og til noen av byens beste restauranter.

I DAG: Slik ser Vaaland  Dampbakeri ut i dag.